Så gott som alla säkerhetsföretag har i flera år varnat för att det kommer allt fler skadliga program för Android. Nu ska det erkännas att farorna inte riktigt levt upp till de skräckscenarior som utmålats i rapporter, men visst finns det en hel del skadlig kod till Android.
Några av de hot som har uppmärksammats är dels trojaner som stjäl information från mobilen och skickar den vidare till de som ligger bakom viruset, och dels gäller det appar som skickar dyra betal-SMS. Men något som jag personligen ogillar skarpt är de spionprogram som kan användas för att övervaka användare. Så vad finns det för skydd mot sådant här?
Igår publicerade jag en bloggpost som berättade om en man i Borås som laddat ner och installerat ett spionprogram på sin flickväns smartphone, för att kunna följa hennes vardag. Han kunde med hjälp av GPS:en i mobilen ta reda på var flickvännen befann sig hela tiden, och genom att läsa hennes kalender, mejl och annat kunde han få reda på privata saker.
Läs vidare: Man spionerade på flickvän via spionprogram i hennes mobil
Så gott som all skadlig kod för mobiler utvecklas till Android, av det enkla skälet att Android är så pass öppet att det är enklare för de som skapar den här typ av verktyg att få spridning på det. Google gör sitt bästa för att rensa upp i Google Play så att det inte dyker upp appar i form av trojaner – det vill säga applikationer som säger sig göra någonting men som egentligen innehåller farlig kod.
En viktig kunskap är att alltid hålla koll på vad det är för applikationer du installerar på din mobil. Varje gång du installerar en app får du fram en lista över olika funktioner i mobilen som appen vill ha tillgång till. Ett spel ska till exempel inte kunna skicka SMS eller kontrollera dina samtal. Var därför väldigt noga med att läsa den här varningen.
Det är också inte helt fel att komplettera dina applikationer med någon form av säkerhetsapp. Det finns idag en uppsjö av både gratis och kommersiella antivirus, och andra säkerhetsprogram, för Android. Här nedan kommer en snabb lista över fyra av de alternativ som finns:
Avast Mobile Security (gratis)
- Norton Mobile Security (199 kr/år)
- Trend Micro Mobile Security (testa gratis)
- TrustGo Security (gratis)
Jag har valt ut de fyra som har fått bäst kritik. Det finns flera andra, och alla programmen uppdateras kontinuerligt så det händer så klart att vissa blir bättre än andra. Tillsammans med faktumet att det ännu är svårt att bedöma exakt hur effektiva de här apparna är på att stoppa skadlig kod, är det svårt att säga vad som är bäst eftersom de förbättras kontinuerligt.
De fyra appar som listas ovan är dock av bra kvalitet. Du får gärna komma med tips på andra applikationer som du själv tycker är bra och som du anser borde finnas med i listan. Skriv en kommentar nedan med dina tips.